Contributions to Control Systems in the summer semester 2018

In order to support the professional exchange in control and automation technology far beyond the borders of our university, some years ago a colloquium series with the name “Contributions to Control Systems” was brought into being at the Institute of Automatic Control. Speakers from industry and research talk about their work in relevant developments and applications in the field of automatic control.

All parties interested are very welcome.

We would be happy to add you to our corresponding email list. Please contact our office to be added.

Conference room of the IRT,Campus-Boulevard 30, 52074 Aachen
1.OG, Room 052.G

Tuesday, June 05, 2018, 11:00am

Control Allocation – Methoden zur Regelung von Systemen mit redun-danter Aktuatorik

Martin Kirchgast

TU Graz

Abstrakt:

Um höchsten Anforderungen hinsichtlich Zuverlässigkeit, Fehlertoleranz und Leistungsfähigkeit ent-sprechen zu können, werden technische Systeme in zahlreichen Anwendungsgebieten (z.B. Luftfahrt) mit einem Überschuss an Aktuatoren ausgestattet. Im fehlerfreien Betrieb ist es aufgrund der redun-danten Aktuatorik möglich das Systemverhalten mit unterschiedlichen Aktuatoreingriffen auf ein und dieselbe Art und Weise zu beeinflussen. Der Einsatz von Regelungskonzepten mit sogenannter Con-trol Allocation stellt eine Methode dar, um dieser Problemstellung zu begegnen.
Der Vortrag geht zunächst auf mögliche Anwendungsbereiche dieser Technik ein und gibt anschlie-ßend einen Überblick über einige der zur Verfügung stehende Algorithmen. Der Fokus liegt dabei auf Methoden basierend auf Pseudoinversen und Quadratischer Programmierung. Abschließend wird der Einsatz der Verfahren zur Lageregelung eines Quadrotors demonstriert.

Tuesday, June 19, 2018, 2:00pm

Optimization of Fuel Cell Hybrid Vehicles

Farouk Odeim

Universität Duisburg-Essen
Ehemaliger wiss. Mitarbeiter am Lehrstuhl Energietechnik (LET)

Abstrakt:

This presentation introduces a comprehensive framework for the optimization of fuel cell hybrid vehicles, including the optimization of hybrid strategy, plant design and topology design. Three energy storage systems, corresponding to three topologies, are considered, i.e., battery, supercapacitor, and battery/supercapacitor. The hybrid strategy global off-line optimization is first investigated by comparing two algorithms: Dynamic Programming and Pontryagin’s Minimum Principle. Real-time hybrid strategies are then proposed and optimized using multi-objective Genetic Algorithm. The plant design optimization targets the minimization of hydrogen consumption and plant cost while considering battery aging. Results from experimental validation on small-scale test bench are also presented.

Wednesday, July 11, 2018, 10:00am

Date reserved: Dr. Jürgens --- Voith